Aktualitások

“Piszkos” anyagiak tréning

euro-447214_120

Hogy van Ön a gazdagság gondolatával? Lehet Ön jómódú? Sok munkával, küzdelmek árán, vagy…

Tovább »

Elolvasom az összes cikket

Üzenet

A lehetőség egyik olvasata, hogy „választanom kell”. Dönteni arról, hogy élek-e vagy sem az adott lehetőséggel. Egyes lehetőségek azért jönnek, hogy megtanuljunk nemet mondani, míg mások, hogy bátran és nyitottan a lehetőség irányába lépjünk. Az igazi feladat, hogy megkülönböztessük egymástól a kettőt !


Ha tetszett a honlap, akkor visszavárjuk!
Legyen mosolygós, szép napja!

Mona

Hívjam vagy ne hívjam? – ez itt a nagy kérdés

2017. február 15.

balloon-1046658_120Előző írásomban megígértem, hogy néhány gondolattal érkezem ezen a héten azzal kapcsolatban, hogyan is lehet egy ismerkedésnél a bizalmat építeni és nem a pszichológiai játszmázást tökélyre fejleszteni. Kliensem, sőt az ismerkedés elején járó barátaim is gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy „most akkor hívjam, vagy ne hívjam, mivel x napja nem jelentkezett a másik”.

Nagy valószínűséggel, aki próbálkozik, azaz randikra jár, előbb vagy utóbb bele fog futni egy-egy „szélhámosba”. De ha ezekből a tapasztalatokból indulunk ki, akkor félelmeink miatt – nehogy elutasítsanak nyíltan, vagy megszégyenülve érezzük magunkat, hogy csak két jellemzőt kiemeljek ezek közül – elkezdünk játszmázni, latolgatni azt, hogy a másik nehogy azt érezze, hogy minket ő nagyon érdekel, ugyanakkor azért akarjon ám minket… és hipp-hopp már egy bizonytalanságban tartó játszmába is terelgettük magunkat és egymást.

Én abban hiszek, hogy olyan lesz a világunk, az életünk, amilyenné tesszük. Ha már az ismerkedésnél sem tudunk bizalommal fordulni a másik felé, akkor szerény véleményem szerint ne is nagyon reménykedjünk abban, hogy bizalomteljes, őszinte kapcsolatot leszünk képesek felépíteni egy ilyen kezdettel. Én abban hiszek, hogy ha valaki őszintén felvállalja érzéseit, mivel az önmagához való hűség fontosabb, mint, hogy mások ezzel visszaélhetnek, nem okoz gondot, nem hoz sérülést az életébe az egyénnek, ha bölcsen és nem vakon hisz abban, amit lát, vagy hall.

Mit értek én bölcs bizalom/hit alatt? Úgy vélem, hogy egy őszinte, magát és a másik felet is tisztelő ember arra törekszik az ismerkedésnél, és majd később a kapcsolatban is, hogy a másik megtalálja az érzelmi biztonságot a másik oldalán. Ehhez pedig az szükséges, hogy minél világosabban megértessük a másikkal a szándékainkat, szükségleteinket, és minél kiszámíthatóbbak legyenek a lépéseink számára.

Ha egy ismerkedésnél bizonytalanok vagyunk a másik szándékait illetően, akkor vagy mi állunk túl negatívan az élethez, a másik nemhez, vagy játszmában vagyunk. A legegyszerűbb pszichológiai játszmák az időhúzás vagy a félreérthető fogalmazás. A baj ott kezdődik, hogy a bizonytalanságot megpróbáljuk megmagyarázni, még pedig úgy, hogy elfogadható indokot teszünk a bizonytalanságot kiváltó tett /elmaradt cselekvés mögé. Így szépen belekerülünk az ördögi körbe, ami egyre bizonytalanabbá teszi a feleket.

love-163851_120Egy kapcsolat kezdetén nem ismerjük egymást, így nagyon fontos, hogy egyértelműen fogalmazzunk, mindig tiszta legyen, hogy ki keresi a másikat és mikor. Ha a szokásos „majd hívlak” megjelenik, az mindig pszichológiai játszmát jelent – hiszen ha igazán felkeltettük egymás figyelmét, akkor „állandóan” de legalábbis gyakran a másik jár az eszünkben.

Én arra biztatom Önöket, hogy vegyék alapul itt is a társastáncot. Ha együtt szeretnénk élvezni a tánc élményét, akkor összehangolódunk a másikkal. A tánc elején, amikor még egymásra hangolódnak a párok, midig egyet lép az egyik és arra reagálva lép a másik. Soha nem lép az egyik fél a másik viszonzása nélkül. Egy kis mankó az ismerkedéshez:

1. Felváltva lépjünk egymással kapcsolatba! Azaz ne is fojtsuk meg a másikat az állandó sms-üzenetekkel, hívogatásokkal, de azt se tegyük vele, hogy órákig, napokig nem válaszolunk.

2. Tartsuk tiszteletbe a munkaidőt, ne várjuk el, hogy a másik mindent eldobjon miattunk, miközben neki dolgoznia kell. Hagyjuk a másikat dolgozni!

3. Ha nem szeretnénk fojtatni az ismerkedést, akkor mondjuk meg. Nem kell bántónak lenni, de ne reménykedjünk abban, hogy könnyebb lesz neki észrevennie, hogy „nem kell eléggé”. Tévhit, hogy az elutasítás fájóbb, mint a „majd hívlak” – és eltűnök. Sokkal könnyebb lezárni valamit, ha a másik nyíltan kimondja, hogy „sajnos én valami mást keresek….” (hogy mi az a más, ne mondjuk meg, mert azzal bántanánk meg!, pont annyira, mint ha szó nélkül eltűnünk).

Ha ígérete ellenére napokig nem jelentkezik valaki, az vagy annak a jele, hogy valami történt vele, vagy annak, hogy játszmázik, vagy hogy „nem túl angolosan”, de lelépett az illető… és itt kezdődik a kételkedés…. most mit tegyek? Szerény véleményem szerint az ilyen helyzeteket megelőzni a legkönnyebb a fent leírt recept betartásával, de leírom azt is, hogy mit vennék én számításba, hogy ezt a helyzetet kezeljem.

1. Ha egy számomra bizalomteljes kapcsolatban a másik nem jelentkezik, amikor ígérte, akkor én mindig rákérdezek, hogy minden ok-e. Azaz nem várok napokig…. Fel sem merül bennem, hogy a másik esetleg „átver engem”.

2. Ha írtam egy sms-t és nem válaszolt rá emberi időben (12-24 óra), én átgondolom, hogy egyértelműen fogalmaztam-e. Egyértelmű-e, hogy kinél van a labda a jelentkezéshez. Ez a baj a sok egy-két szavas, fél-kommunikációval. Mindkét fél azt hiheti, hogy a másiknak kell jelentkezni.

3. Én szeretem tartani „az egyik lép, a másik reagál” aranyszabályt. Ugyanakkor, ha a megismételt jelentkezésemre sem reagál a másik, akkor én telefonon megpróbálom elérni, az illetőt, hogy tisztázzam a helyzetet. A tisztázásnál én-üzeneteket használok és nem vádaskodom. Azonban, ha ez sem sikerül, akkor én jellemhibaként elkönyvelve, udvariasan elbocsátó szép üzenettel lezárom az ismerkedést magam miatt.

Hangsúlyozom legegyszerűbb őszinte, nyílt, egyértelmű és váltott kommunikációval ismerkedni, azaz megelőzni az ilyen helyzeteket. Személyes meggyőződésem, hogy bármilyen „kapcsolatot” is keresünk az őszinteség tisztelettel fűszerezve csak használ, hogy megtudjuk, hogy hasonló szándékkal közeledünk-e. Számomra ha egy kapcsolat elején megjelenik a játszma, a kétértelműség azonnal azt jelzi, hogy behúzzam a kéziféket és nem magyarázgatom felmentésekkel a helyzetet. Egyik kedvenc filmem a témában a „nem kellesz eléggé”…. Azért lássuk meg az ironikus csavart is benne :)

Kedves Olvasóim! Remélem tudtam segíteni abban, hogy a szenvedély izgalma és ne a bizonytalanságból fakadó szorongás járja át a randijaikat.

Jön a tavasz, szerelemre fel!

 

Kisnémet Mónika

 

Keresel valamit?

Heti friss

Hívjam vagy ne hívjam? – ez itt a nagy kérdés

balloon-1046658_120

Előző írásomban megígértem, hogy néhány gondolattal érkezem ezen a héten azzal kapcsolatban, hogyan is…

Tovább »

Elolvasom az összes cikket
Everydance táncstúdió
show
 
close